Top

Toukokuun kuukauden taiteilija: Pekka Kaikkonen

1.5.2022 - 31.5.2022

Tammikuun aamuhämärissä kiviveistämön pihapiirin kivetyksiä verhoaa yöllä satanut lumi ja viimainen tuuli puhkuu mereltä päin kylmänkosteaa ilmaa. Lämpöhaalari, kumisaappaat ja pipo. Olen päättänyt aloittaa työn ajoissa tehokkaan valonheittimen turvin. Kuminen hengityssuojain, kuulosuojaimet ja suojalasit ovat välttämättömiä suojavarusteita graniitin kuivasahauksessa. Voimakkaaseen kulmahiomakoneeseen asennettu timantilla vahvistettu leikkausterä jauhaa graniittia pölyksi vimmaisesti ja kiven vastus saa pyörivän terän ulvomaan viiltävän korkealta. Huohottava hengitys huurruttaa suojalasit ja pöly liimautuu niiden pintaan estäen tarkan näkemisen. Hetki hiljaa.

Kirjailija ja ympäristöfilosofi Kasimir Edschmid (18901960) on verrannut todellista näkökykyä ja maailmaa ymmärtävää näkemistä nuoralla kävelyyn, sillä niin hankalaa on näkyvän maailman yksiselitteinen hahmottaminen. Hänen mukaansa eri ihmiset näkevät ympäröivän maailman hieman eri tavalla, ja niin myös muut maapallon elolliset omaavat todella hyvin paljon toisistaan eriäviä tulkintoja ympäristömme näkyvästä olemuksesta. Hän on jopa esittänyt kiusoittelevan haastavasti väitteen, joka kyseenalaistaa näkyvän maailmamme todellisen olemassaolon itsellisen monimuotoisuuden; maailmamme on vain ja
ainoastaan sellainen, millaiseksi näkevät silmämme sen meille mieleisekseen muokattuna tarjoilevat. (Edschmid, K. 1961. On reallyseeing. Artikkeli, Andreas Feininger: ”Stone and man”. New York: Dover Publications, Inc.)