Top

Syyskuun kuukauden taiteilija: Piia Rossi

1.9.2021 - 30.9.2021

Rikkoutuva -teossarjan lähtökohtana on elämän herkkyys ja rikkoutuvuus. Sarjan teokset käsittelevät erityisesti kaipuuta, ikävää ja menettämisen pelkoa. Siksi materiaalivalintanikin on munankuoret, jotka vaativat osaavaa käsittelyä materiaalin haurauden vuoksi. Linnunmuna on myös uuden elämän ja jatkumon tunnuskuva. Useiden kansojen vanhoissa luomistaruissa maailma syntyy linnunmunasta.  Kotimaisissa kansanrunoissa, joihin Kalevala pohjautuu, maailma sai alkunsa munasta. Kristityille kananmuna on ylösnousemuksen symboli, kovan kuoren sisällä on elämää.

Työssäni haluan saada selkeyttä kaaokseen, jäsennellä asioita, kunnes koen niiden olevan järjestyksessä. Ajatus siitä, että saisin katsojan oivaltamaan jonkin elämän yhtälön, on tavoitteeni kommunikaatiossa katsojan kanssa. Maailman tämänhetkinen tilanne saa ihmisen tuntemaan epävarmuutta, levottomuutta ja voimattomuutta. Haluan tarjota töilläni hetken lepoa, rauhaa havainnoida jotakin, joka on järjestyksessä. Haluan, että katsoja kokee löytäneensä sellaista, mikä saattaa olla todellista ehkä ainoastaan hänelle.

Teen pääasiallisesti laajoja teoskokonaisuuksia, jotka muodostuvat pienemmistä osista. Rikkoutuva -teossarja muodostuu pienistä veistoksista, joista rakennan kokonaisuuksia. Teokset saattavat sijoittua lattialle, pöydälle, seinälle tai roikkua katosta. Teoksen muodon, rakenteen, tekstuurit ja värit sommittelen kuin tekisin maalausta. Teokset rakennan aina tilaan sopivaksi, niiden muoto sekä yhtälö muuttuu näyttelykohtaisesti. Jotkut osat kulkevat mukana useammassa näyttelyssä, toiset ehkä vain kerran.

Minulle erityisen tärkeää työssäni on materiaalin tuntemus ja menetelmien täydellinen hallinta. Käytän Rikkoutuva– teoksissa materiaalina luonnonaineksista valmistamillani väreillä värjättyjä kananmunankuoria, kuparia ja sementtiä. Munankuoret on maalattu upottamalla, liottamalla, tiputtelemalla ja kääntelemällä niitä kasveista, marjoista ja muista luonnon aineksista valmistamissani väriaineissa.

Pohdin työssäni taiteen kestävyyttä ja ekologisuutta suhteessa esimerkiksi materiaalin kulutukseen. Olen päätynyt käyttämään mahdollisimman paljon orgaanisia materiaaleja teoksissani. Ajatus siitä, että teoksen tultua tiensä päähän se voidaan kierrättää tai palauttaa takaisin osaksi luonnon kiertokulkua antaa minulle lohtua.

Töistäni löytyy enemmän tietoa verkkosivuillani https://www.piiarossi.com/gallery.html. Uusimmat työni löytyvät myös Instagram tililtäni. 


Piia Rossi

Olen Imatralta kotoisin oleva kuvataiteilija. Asun ja työskentelen tällä hetkellä Espoossa sekä osan vuodesta Slovakiassa.

Olen valmistunut kuvataiteilijaksi sekä kuvataidekasvattajaksi Irlannissa ja toiminut kuvataiteilijana Dublinissa, Saksassa sekä nyt Suomessa. Olen koulutukseltani myös kiviseppäartesaani, tämä on vaikuttanut merkittävästi taiteelliseen identiteettiini. Koruseppänä, taidegraafikkona sekä installaatiotaiteilijana työskentelen materiaalilähtöisesti ja arvostan suuresti taiteilijan menetelmäosaamista ja materiaalin todellista ymmärtämistä.

Olen osallistunut lukuisiin ryhmänäyttelyihin kansainvälisesti vuodesta 1996 lähtien.  Taiteellinen näyttötoimintani jatkuu Irlannissa, minulla on galleriaedustus useassa taidegalleriassa Dublinissa ja töitäni löytyy useista Irlannin valtion ja taidelaitosten kokoelmista. Töitäni on valittu Irlannin taidekentän merkittävimpään vuosittaiseen näyttelyyn The Royal Hibernian Academy Annual Exhibition kahdeksan kertaa. Taiteellinen työskentelyni on huomioitu Irlannissa merkittävällä The Arts Council kehittämisapurahalla.

Yksityisnäyttelyitä olen pitänyt Irlannissa,  Saksassa ja Suomessa.

Piia Rossi, ansioluettelo