Top

Syyskuun kuukauden taiteilija: Asko Niemelä-Koura

1.9.2023 - 30.9.2023

Maalauksissani väri on enemmän kuin vain väri itse. Värit luovat maalauksiini sisällön ja rakentavat niihin “näkyvän ja näkymättömän” rakenteen.

Maalaukseni lähtökohtana on havainto, joka on innostanut ja herättänyt kiinnostuksen ilmiön maalaamiseen. Yleensä maalaan ja työskentelen ulkona maisemassa, jolloin maalauksistani voi sanoa, että ne ovat “maisemamaalauksia”.

Minulle on erittäin tärkeää myös se, toimiiko maalauksen värien vuorovaikutus keskenään ja miten värien suhteet toimivat maalauksessa. Liukuvatko värit koko maalauksen lävitse ja miltä väri-ilme kokonaisuudessaan näyttää.

Maalauksistani voi sanoa, että; “kokonaisuus on enemmän kuin osien summa”. Olen myös usein kuvaillut töitäni lauseella; “Kuin näet tuhat puuta, näet yhden metsän”.

Maalaamistani kuvaa hyvin metafyysinen tilan tunne; “maalaan maisemassa, tässä ja nyt”.

Nyt esillä olevat työt on maalattu Kauklahdessa ja Italiassa.

Öljyvärityö on maalattu syksyn 2022 aikana Kauklahden aseman tuntumassa. Kiinnostus maalaukseen syttyi ulkoiluttaessani Lempi-nimistä koiraa, joka nuuhki parkkipaikan reunalla olevia kasveja. Kasvit olivat erittäin syksyisen värisiä. Innostuin syksyisitä väreistä ja niiden suhteesta ympäristöön. Palasin paikalle maalausvälineideni kera ja annoin värien laulaa kankaalla.

Olin heinäkuun 2023 ensimmäisellä viikolla patikoimassa Italiassa, Breuil-Cervinian ympäristön vuorilla. Paikka sijaitsee laakson pohjalla lähellä Sveitsin rajaa ja sitä ympäröi vuoristo ja vuoristomaisemat. Nousin vaijereiden varassa olevilla hisseillä reilun 3500 metrin korkeuteen, mukanani oli öljypastellit. Maalasin paikan päällä maisemassa nyt esillä olevat kaksi pastellimaalausta.

Teoskuva: Asko Niemelä-Koura, Breuil-Cervinia, Testa Grigia, Italia, 2023, öljypastelli paperille


 

Asko Niemelä-Koura on Kuusamossa 1958 syntynyt taidemaalari, joka asuu ja työskentelee Espoossa. Hän on valmistunut Vapaasta taidekoulusta 1990. Niemelä-Koura on pitänyt useita yksityisnäyttelyitä ja osallistunut yhteisnäyttelyihin. Asko Niemelä-Kouran teoksia on julkisissa ja yksityisissä kokoelmissa Suomessa ja ulkomailla.