Top

Heinäkuun kuukauden taiteilija: Merja Castrén

1.7.2022 - 31.7.2022

”Ei kenenkään maa”

Jäätiköiden sulaessa meren pinta nousee, mutta toisaalla vallitsee armoton kuivuus. Jääkarhut etsivät uusia asuinsijoja jäätiköiden mustuessa ja jättäessä taakseen kotiseudut mereen hautautuneina. Näiden kahden ilmiön – jäätiköiden sulaminen ja kuivuus – vastakkainasettelu kiinnostaa taiteilijaa ja hän on tuonut niitä esille myös kuukauden taiteilijana Espoon Taidelainaamoon.

Teoskokonaisuus KOSKETUS luo tilaa, jossa maan pinta rakoilee kuivuuden seurauksena. Kun raoista katsoo syvälle maan sisään, niin toivoo sadetta… Kuivuuden kosketus koskettaa meitä kaikkia.

DILEMMA puolestaan avaa maisemia jäätiköiden katoamisesta ja siitä miten jäätiköt ovat hallinneet maisemia miljoonien vuosien ajan. Kulkeneet, kulkeutuneet, sulaneet, kasvaneet… Niiden luultiin olevan ikuisia – pysyvän ja kestävän. Olimme väärässä.

JÄÄKARHUT ovat eksyneet jäätiköiden sulaessa tuhkelometsään etsiessään uusia asuinalueitaan. Jäätiköt ovat sulaneet ja on aika suunnata uusille vesille. He kaipaavat menetettyjä jäälauttojaan ja odottavat… TUHKELOT ovat kasvaneet olosuhteiden muuttuessa niille suotuisiksi ja vallanneet jääkarhujen maan.

 

Taiteilijakuvaus

Teen taideteoksia pääasiassa keramiikasta yhdistäen siihen myös muita materiaaleja kuten puuta, lasia, metallia ja nahkaa. Inspiraationi saan luonnosta ja varsinkin Lapista, joka on minulle kuin toinen koti. Tunturien hiljaisuus, yötön yö, porojen sorkkien kopse – vievät ajatukset kauas pois etelän hektisestä maailmasta. Minua kiinnostavat niin luonnonilmiöt, niiden vaikutukset kuin ihminen osana luontoa. Haluan kertoa tarinan, jolla on merkitys.

Työskentelen keramiikkastudiollani Helsingin Kaapelitehtaalla ja kotistudiollani Siuntiossa. Teoksia minulla on HUSin taidekokoelmissa sekä useissa yksityiskodeissa.

Artist Statement

I am an artist, to whom nature and ecology are part of everyday life. When I start a new artistic project, my thoughts often go to Lapland – my second home. My inspiration is in the vast wilderness of Lapland, small and bigger wanderers, the magnificent midnight sun and the silence that you can feel in your whole body.

I mainly use clay and glass in my works. When I am creating an art work, in addition to these materials, I use other materials suitable for the ongoing theme like tree roots and reindeer skin. Whenever possible, I use local raw materials and various recycled materials like glass. In art, I also try to awake the viewers to the vulnerability of nature. I want to tell a story that matters.

Taiteilijan CV

Taiteilijan kotisivut